*** SKYDDA ÅLANDS BIN *** IMPORT AV BIN TILL ÅLAND ÄR FÖRBJUDET *** SKYDDA ÅLANDS BIN *** IMPORT AV BIN TILL ÅLAND ÄR FÖRBJUDET *** SKYDDA ÅLANDS BIN *** IMPORT AV BIN TILL ÅLAND ÄR FÖRBJUDET *** SKYDDA ÅLANDS BIN *** IMPORT AV BIN TILL ÅLAND ÄR FÖRBJUDET *** SKYDDA ÅLANDS BIN *** IMPORT AV BIN TILL ÅLAND ÄR FÖRBJUDET ***

Bihuset på Åland

Biodling på Åland har ca 100 år på nacken. Ålands Biodlarförening grundades 1987. 

Intresset för biodling har vuxit starkt de senaste åren och vi är nu ca 80 odlare med omkring 900-1000 samhällen.

Ålands biodlarförening har en föreningsbigård, Bihuset där vi ordnar kurser, möten och tar emot studiebesök. Här finns också utrymmen för honungshantering (slungning) och för att tillvarata eget vax. 

Vi finns i Grelsby, Finström (vägen mot Stallhagen).

Välkommen med på Surrkväll varje torsdag kl. 18.00 på Bihuset.

FAQ - Vanliga Frågor om BIn och Biodling

Det är mycket viktigt att man vet vad man gör när man jobbar med bin. Både för binas skull, din skull, och om det finns fler bisamhällen i området där du bor. Vi rekomenderar att du som inte har erfarenhet av bin ska börja med att gå en nybörjarkurs hos Ålands biodlarförening.  Aktuella kurser hittar du här. Du är också välkommen att bekanta med på våra ”surrkvällar” som vi håller på torsdagar kl. 18 i Bihuset i Godby. 

Du som är medlem i Ålands Biodlarförening kan boka slungrummet och använda utrustningen för att slunga eller smälta vax och gjuta mellanväggar. 

Här kommer du direkt till bokningen.

Klicka HÄR för att komma till vår svärmtelefon och få hjälp av en biodlare. Vi åker ut till dig och fångar in svärmen.

Har bina hunnit bosätta sig kan det ta en längre tid, sitter svärmen i din trädgård så ska du ringa så fort som möjligt innan de flyttar på sig.

Varroa är en parasit som lever på bina och smittar alla kupor i omgivningen. Hittills har vi lyckats hålla den borta på Åland. Därför är import av bin, bidrottnigar förbjudet. Hjälp oss att hålla Åland varroafri. På grund av risk av smitta från andra sjukdomar är det inte heller rekommenderat att importera begagnad kupmaterial från utlandet.

Ja, du är skyldig att registrera dig som djurhållare samt registrera dina bikupor på Ruokavirasto. Klicka här för att veta mera om det, du kan göra det på nätet eller hos lantsbrukssekreteraren.